Erectieproblemen? - FijnVrijen

Erectiestoornis?

Heb jij er al eens last van gehad? Dat je penis niet of nauwelijks tot erectie komt? Dan ben je niet de enige. Zo goed als alle mannen krijgen hier in hun leven een keer mee te maken. Niks om je zorgen over te maken.  Maar bij het herhaald niet of niet voldoende kunnen krijgen of behouden van een erectie voor een bevredigende seksuele activiteit wordt dat een ander verhaal. Dan spreken we van een erectiele disfunctie. Recente studie wijst uit dat dit voor maar liefst 800.000 mannen in Nederland geldt.

En is het nu voor deze 800.000 mannen een gevalletje jammer dan?

Gelukkig niet. Ik hoor je de zucht van verlichting hier helemaal slaken. Er komen steeds meer mogelijkheden om toch een erectie te krijgen of langer te behouden. De één wat makkelijker inzetbaar dan de ander, maar toch. 
Wel handig om te weten is of het niet of niet voldoende kunnen krijgen van een erectie een psychische of lichamelijke oorzaak heeft. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Is het psychisch of lichamelijk?

Om onderscheid te kunnen maken tussen een psychische of lichamelijke oorzaak, is het belangrijk om te achterhalen of je een ochtenderectie kunt krijgen en of je een erectie kunt krijgen bij seksuele prikkeling en/of masturbatie. Als dit wel het geval is, is de oorzaak van de erectiestoornis waarschijnlijk psychisch. Bij een lichamelijke oorzaak bespreek dit dan zeker met je huisarts het kan één van de eerste symptomen zijn van een chronische ziekte.

Veel chronische ziektes kennen als symptoom een erectiestoornis.

De samenhang tussen chronische aandoeningen en erectieproblemen is waarschijnlijk het grootst bij diabetes mellitus. Bijna 1 op de 2 mannelijke diabetespatiënten kampt met erectiestoornissen. Maar ook bij nierfalen en hart- en vaatziekten zie je een grote relatie met erectieproblemen.
Erectiestoornissen treden ook vaak op bij aandoeningen van hersenen of zenuwbanen doordat prikkels niet meer goed kunnen worden doorgegeven. Een voorbeeld hiervan is multiple sclerose of een dwarslaesie. En ongeveer de helft van de mannen met Parkinson heeft erectieproblemen en geen nacht- of ochtenderecties.
Hier heb je waarschijnlijk niet bij stil gestaan toen je geconfronteerd werd met je diagnose.

Naweeën van operaties en/of bestralingen.

Maar ook een operatie kan van invloed zijn. Een operatie van de bekkenorganen kan soms de zenuwen en bloedcellen vlakbij de penis schaden, met erectiestoornissen tot gevolg. Bijvoorbeeld bij behandeling van prostaat- of blaaskanker. In sommige gevallen is de schade permanent en heb je als patiënt behandeling nodig om een erectie te bereiken. In andere gevallen is de schade tijdelijk en kan je na zes tot achttien maanden weer erecties krijgen.
Vaak is het wel handig om een bekkenfysiotherapeut in te schakelen om je te helpen.
Ook bij bestraling van de prostaat ontstaan regelmatig erectieproblemen doordat ook weefsel beschadigt dat vlak naast de prostaat ligt. Hier lopen de bloedvaten en zenuwtjes naar de penis. En de laagste delen van de zwellichamen krijgen vaak ook enige bestraling, daar kunnen in de loop van een jaar littekens ontstaan.

En de gevolgen van medicatie dan?

De meeste mensen met een chronische ziekte maken gebruik van medicatie. Meestal broodnodig. Maar heeft je behandelend arts je wel eens gewezen op de bijwerkingen die je medicijnen kunnen hebben op je seksuele leven?
Ik hoop het wel, maar waarschijnlijk niet. De meeste zorgprofessionals staan er niet bekend om, dat ze mogelijke seksuele problemen actief aanpakken.
Wil jij weten of jouw medicijnen van invloed zijn? Kijk dan even op deze medicatielijst.

Drank maakt meer kapot dan je lief is.

Het was de slogan voor een anti-alcoholcampagne van de overheid om met name jongeren bewust te maken van de gevolgen van alcohol. En dat overmatig gebruik van alcohol gevolgen heeft dat weet jij denk ik vast wel. Maar wist je dat het ook behoorlijk negatieve gevolgen op de kwaliteit van je erectie heeft net als bij drugs het geval is?
En dan heb ik het nog geeneens over roken. Funest.

Zit het tussen mijn oren?

Verschillende psychologische factoren kunnen leiden tot erectieproblemen. Vaak spelen onzekerheid, schaamte, faalangst of juist prestatiedrang een belangrijke rol. Dit zijn allemaal processen die in het brein plaatsvinden. Dus ja als je het zo bekijkt zit het inderdaad tussen je oren. Maar zo is het eigenlijk met alles. Verder kunnen stress, depressies, zogenaamde ‘life-events’ (ingrijpende gebeurtenissen in iemands leven), relatieproblemen, nare seksuele ervaringen, bang zijn voor intimiteit of geringe seksuele opwinding voor/ door de partner tot een erectiestoornis leiden.

Dusss. En nu?

Tip 1
Zoals ik al eerder zei een keer een minder harde erectie hoeft geen probleem te zijn, dat kan iedereen gebeuren. Probeer de negatieve prikkels (zoals angst voor falen) te vermijden, die maken het moeilijker om een erectie te krijgen en/of te behouden.

Tip 2
Bij een psychische oorzaak is de eerste stap maak het bespreekbaar met je partner, zodat je samen kunt kijken wat je eraan kunt doen. Dat vergt voor de meeste mannen best wat moed. Maar bedenk door het probleem weg te stoppen wordt het vaak alleen maar groter. Kom je er samen niet uit, zoek dan professionele hulp.

Tip 3
Verbeter je leefstijl. Aan je ziekte kun je over het algemeen weinig doen, maar aan je leefstijl gelukkig wel.
Stop met roken, start met gezond eten en meer bewegen. Wist je dat door meer te bewegen (minimaal 2×30 minuten wandelen per dag) je je erectievermogen kan verbeteren? Dus hoppa in de benen.

Tip 4

Bij beperkingen in het krijgen van een erectie of vasthouden van een erectie zijn er gelukkig diverse hulpmiddelen, zoals:

  • de Penisring (ook wel cockring genoemd), die zorgt ervoor dat het gestuwde bloed langer in de penis blijft.
  • de Penispomp (ook wel vacuümpomp genoemd), een koker wordt over je slappe penis aangebracht, door een pompje wordt er nu kunstmatig bloed in je penis gezogen, met een erectie tot gevolg. Vervolgens breng je een penisring aan om de erectie te behouden. Deze ring alleen niet langer laten zitten dan 30 minuten.
  • Erectiepillen. Er zijn verschillende soorten. Bespreek met je arts wat bij jou mogelijkheden zijn. Misschien onnodig om te zeggen, maar ik zeg het toch. Bestel ze nooit maar dan ook nooit online op één of andere rare site.
  • Indien erectiepillen teveel bijwerkingen geven of niet effectief zijn is er mogelijkheid van Androskat. Androskat is een injectie die jij of je partner in de penis plaatst. Ook hier geldt praat erover met je arts en vraag advies.


Heb jij een chronische ziekte of lichamelijke beperking en...

Vraag dan nu de gratis brochure aan

[gravityform id="1" title="false" description="false"]
FijnVrijen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders