Geen zin - FijnVrijen

Geen zin of minder zin?

Over zin in seks of misschien beter gezegd het gebrek daaraan, is veel over gezegd en geschreven. Maar heeft de één nu meer of de ander minder zin in seks? Laten we er voor het gemak even vanuit gaan dat jij geen of minder zin in seks hebt. Dan ben je zeker niet de enige. Wist je dat 50-80% van de mensen met een chronische ziekte problemen ervaart op het gebied van seks? Dan hoor ik je al denken en nu? Goede vraag, maar laat ik je toch eerst even proberen een klein stukje inzicht te geven in hoe zin in seks nu eigenlijk echt ontstaat.

En nee, zin in seks ontstaat NIET spontaan.

Maar hoe ontstaat zin in seks dan wel?

Veel mensen denken dat zin in seks spontaan ontstaat. Dat lijkt soms inderdaad zo te zijn, zeker in het begin van je relatie. Dat komt onder andere doordat de hormonen door je lijf gieren die zorgen dat je zin krijgt. En laten we wel wezen in het begin van je relatie doe je je stinkende best om indruk te maken op de ander. Je steekt tijd in elkaar, doet leuke dingen, er is nog geen sleur, het leven van alledag heeft nog geen invloed gehad.

Maar wist je dat aan zin in seks altijd prikkels voorafgaan? Meestal zijn we ons van deze prikkels helemaal niet bewust.
Deze seksuele prikkels kunnen bestaan uit: gedachten, wensen, fantasieën, gevoelens, aanrakingen, het ervaren van intimiteit met een partner, prikkelende beelden, et cetera. En vervolgens moet je seksuele motivatie groot genoeg zijn om daadwerkelijk iets met die zin en opwinding te gaan doen.

En dan nu de hamvraag. Kun je zin maken? Moet je zin maken?

Zin moet je maken

Zin moet je maken? Really? Nee, natuurlijk niet. Zin moet je niet maken, maar zin kun je wel maken.

Belangrijk is dat je zin wilt maken. Als je een weerzin hebt tegen seks, stop dan onmiddellijk. Geen enkele zin (pun intended) om door te gaan. Maar wat je wel kan doen als je open staat om zin te maken, is actief op zoek gaan naar erotische prikkels waarvan je weet dat die werken voor jou.

Ohoh, oeps. Euh, welke prikkels zijn dat dan???

Welke prikkels heb ik nodig? Remmen los

Het is belangrijk om te weten door welke prikkels jij geprikkeld wordt. Dit kan voor ieder weer anders zijn. Zoals ik al eerder zei kunnen deze prikkels bestaan uit: gedachten, wensen, fantasieën, gevoelens, aanrakingen, het ervaren van intimiteit met een partner, prikkelende beelden, et cetera. 
Om erachter te komen wat jou prikkelt, is een kwestie van uitproberen en van variëren. 
Maar ook van voldoende tijd binnen en buiten de slaapkamer aan elkaar besteden. 
Voor veel stellen is penetratieseks nog steeds de norm. Terwijl maar 1 op de 3 vrouwen klaarkomt door penetratie. Dus 2 op de 3 NIET! Wees je daarvan bewust.

Ellen Laan (hoogleraar seksuologie) heeft het heel mooi verwoordt:
“Het heeft biologische consequenties als je voortdurend niet klaarkomt tijdens seks. Dan leer je eigenlijk je brein dat seks niet belonend is. Door een orgasme komen er allerlei stofjes vrij die je beloningscentrum weer stimuleren. Door klaar te komen, leer je seks te willen! Het is belangrijk om je dat te realiseren, want als we steeds maar onze eigen orgasmes downplayen, krijgen vrouwen dus op den duur ook minder zin in seks. En dan lijkt het inderdaad alsof mannen van Mars en vrouwen van Venus komen.”

Dusssss. Hoe zorg je er nu voor dat jullie weer op dezelfde planeet wonen?.

Dusss. En nu?

♥ Stap 1
Maak het bespreekbaar met je partner. Zorg dat je dezelfde taal spreekt. Wees helder en duidelijk in je communicatie.
Denk na over de volgende vragen:

  • Hoe tevreden ben je over je seksuele relatie? Hoe tevreden ben je over het algemeen over je relatie? Wat gaat goed, wat kan beter, wat mag anders?
  • Maken jullie voldoende tijd vrij voor elkaar buiten de seks? Maken jullie voldoende tijd vrij voor seks?
  • Komen jullie wensen overeen? Weet je precies welke wensen je partner heeft?
  • Weet je van elkaar waar de grenzen liggen? Wat wil je wel en wat wil je niet doen?
    Ben je weleens over je grenzen heen gegaan? En waarom?
  • Kun je herleiden wanneer het verschil in verlangen groter werd?
  • Kijk hoe je kan variëren. Wat kun je doen om het leuker te maken?

Denk aan de hand van deze vragen samen met je partner na over de oorzaken en ga op zoek naar oplossingen. Geef een ander niet de schuld, hou het bij jezelf en wees constructief. 
Hoe moeilijk het ook is bespreek ook je angsten of schaamte met je partner. 
Bij sleur in de slaapkamer, zoek naar nieuwe impulsen. Ga samen nieuwe dingen ondernemen, nieuwe standjes, koop samen een speeltje, ga weer flirten met elkaar, wees creatief en denk in mogelijkheden.
Een seksuele oppepper kan zijn om elkaar een erotische fantasie te vertellen. Of elkaar een erotisch verhaal voor te lezen.
Experimenteer en lach om de experimenten die niet succesvol zijn.

En bedenk, verschillen zijn er altijd.

♥ Stap 2
Ga in onderhandeling. Net zoals je waarschijnlijk over andere aspecten in je relatie hebt onderhandeld kun je dat over seks ook doen. Klinkt misschien raar, maar geloof me het werkt wel. Ga er lekker voor zitten. Zorg dat je niet gestoord kan worden. Mobiele telefoons uit, kinderen de deur uit. Wat er ook maar voor nodig is.

Maar er geldt wel een belangrijke regel. Seks kun je niet afdwingen. Welke afspraken je ook hebt gemaakt, als je echt niet wilt dan houdt het op.

♥ Stap 3
Kom je er samen niet uit? Dan ben ik de beroerdste niet, ;-). Maak dan gerust vrijblijvend en kosteloos een afspraak dan kunnen we samen kijken wat voor jullie wél kan werken.

Heb jij een chronische ziekte of lichamelijke beperking en...

Vraag dan nu de gratis brochure aan

[gravityform id="1" title="false" description="false"]
FijnVrijen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders