Orgasmeproblemen? - FijnVrijen

Voor veel vrouwen is een orgasme geen vanzelfsprekendheid, 3 op de 4 vrouwen heeft wel eens moeite met klaarkomen of komt niet klaar. Bij 4% van de vrouwen wordt er zelfs gesproken over een orgasmeprobleem. En bij de mannen is dit 2%. Als je een chronische ziekte hebt ligt dit percentage helaas nog eens veel hoger. 
Orgasmeproblemen kunnen zich uiten in moeilijk tot een orgasme komen, niet tot een orgasme kunnen komen of een veranderd orgasme.
Helaas rust op dit soort problemen ook anno nu nog een taboe op.

Hoe ontstaan nu orgasmeproblemen?

Voor elke vrouw (of man) kan dit weer anders zijn. 
Je niet kunnen ontspannen of je niet kunnen laten gaan is met name bij vrouwen een veel voorkomende oorzaak. Maar ook gedachten of zorgen kunnen je dusdanig afleiden dat klaarkomen niet of nauwelijks mogelijk is. En je hebt juist vlak voor het moment suprême focus op jezelf en je lichaam nodig om tot die piek te kunnen komen. 

En wat dacht je van relatieproblemen? De meeste mensen raken nou niet echt opgewonden van hun partner als er conflicten spelen. Of er moet goedmaakseks in het spel zijn, dat verandert de zaak. Maar daar een andere keer meer over. 
Maar ook verwachtingspatronen die niet matchen met elkaar of samen niet voldoende tijd nemen tijdens het vrijen kunnen het klaarkomen in de weg zitten.  
Naast relatieproblemen kan er ook sprake zijn van een veranderd rollenpatroon. In relaties waarbij 1 van de partners ziek is, zie je vaak een veranderd rollenpatroon. Je partner moet bijvoorbeeld steeds meer zorgtaken op zich nemen. Hierdoor kan het voor je partner maar ook voor jou moeilijk zijn om jezelf weer als seksuele partner te zien. Deze veranderingen hebben hun weerslag op de verhoudingen in bed en de behoefte en kwaliteit van seks. 

Of misschien heb je sowieso wel geen zin meer in seks met je partner. Of is de manier waarop jullie nu vrijen niet meer opwindend genoeg voor jou. Wist je dat het voor vrouwen veel belangrijker is om te variëren dan voor mannen. Voor vrouwen is sleur in slaapkamer echt funest voor een bevredigend seksleven. 

En wordt je clitoris wel op de juiste manier gestimuleerd? Wordt je clitoris überhaupt wel gestimuleerd? Bij veel stellen ligt helaas nog steeds de focus op penetratieseks, terwijl maar 1 op de 3 vrouwen klaarkomt tijdens penetratie alleen. Dus 2 op de 3 vrouwen niet

Door ziektes als DM II, MS, Parkinson, gevolgen van kanker, hart -en vaatziekten, et cetera kan het voorkomen dat je lichaam anders reageert op seksuele prikkels. Je genitaliën kunnen minder gevoelig zijn of juist overgevoelig. Belangrijk is dus dat jezelf weet waar je goed op reageert en waar niet goed op en dit met je partner communiceert. Het zou makkelijk zijn als je partner telepathische gaven heeft, maar ik ben bang dat dat niet het geval is. Dus trek die stoute schoenen aan en vertel hem/haar wat je lekker vind en hoe je het lekker vind. Wees specifiek. 

Maar wist je dat je ook door bepaalde medicatie minder makkelijk kunt klaarkomen? 
Antidepressiva staan daarom bekend maar meer medicatie kan invloed hebben. Mocht je gebruik maken van medicatie bekijk dan deze uitgebreide lijst van medicatie en bespreek dan met je behandelend arts wat de eventuele bijwerkingen kunnen zijn en of er andere mogelijkheden zijn.
En drugs en drank kan ook nadelig werken op je vermogen tot klaarkomen.

En hoe is het gesteld met je bekkenbodemspieren?

Een goede controle over je bekkenbodemspieren is namelijk essentieel voor een orgasme.
Nu kunnen te zwakke maar ook te sterke bekkenbodemspieren voor problemen zorgen.
Te zwakke bekkenbodemspieren kunnen zorgen voor incontinentie maar ook dat een orgasme niet tot stand komt of veel minder intens als zou kunnen.
En te sterke bekkenbodemspieren kunnen ook zorgen voor incontinentie, maar ook voor pijn bij vrijen. En de reflexen die zorgen voor een orgasme bij man en vrouw gaan minder goed werken, waardoor klaarkomen moeilijker wordt of onmogelijk.

Dusss. En nu?

Tip 1
Probeer je focus niet te leggen op een orgasme maar op genieten. Richt je aandacht op seksuele prikkels, seksuele gedachten en dingen die je voelt in plaats van op het klaarkomen zelf.
Ik weet het, dat is waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar zeker wel de moeite van het proberen waard.

Tip 2
Zorg voor een goede controle van je bekkenbodemspieren of ze nu te zwak of te sterk zijn. 
Hiervoor kun je de volgende oefeningen doen:
Te zwakke bekkenbodemspieren
Te sterke bekkenbodemspieren
Maar je kan ook gebruik maken van een hulpmiddel: de GVibe
En mocht je hiervoor professionele hulp willen dan is de bekkenfysiotherapeut daar.

Tip 3
En zorg voor gevarieerde stimulatie van je clitoris of penis. Dit kun je handmatig doen maar door een erotische toy.

Tip 4
Zijn er momenten geweest in je leven dat je wel klaar kwam of makkelijker klaar kwam?
Wat was er anders toen? Praat erover met je partner en kijk of je samen diezelfde sfeer weer kan scheppen eventueel wat nieuwe opwindende aspecten toevoegen.

En omdat ik toch lekker bezig ben met tips geven, hier nog een laatste.
Bedenk dat goede seks niet altijd hoeft te eindigen met een orgasme. Deze quote vind ik spot on:

“When it comes to sex, it’s not the destination that counts- it’s the journey”.

Dus mocht het niet altijd lukken om op je bestemming te komen zorg er dan in ieder geval voor dat je een prachtige reis hebt.
Door je verwachtingen aan te passen, heb je ook minder snel last van prestatiedrang of faalangst.

Heb jij een chronische ziekte of lichamelijke beperking en...

Vraag dan nu de gratis brochure aan

[gravityform id="1" title="false" description="false"]
FijnVrijen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders