Pijn bij vrijen - FijnVrijen

Je kent ze wel! Van die mooie verhalen en beelden op tv en in de bladen over de meest spannende seks. Het lijkt wel of de vonken er overal vanaf spatten, behalve bij jullie.
Het lijkt wel of iedereen een geweldig seksleven heeft, behalve jij. Niets is minder waar! Want er is nog een wereld te winnen als het gaat om het taboe dat er heerst over pijn bij het vrijen.
Want dat het even niet zo makkelijke gaat daar schamen we ons voor, daar praten we niet over. En toch komt het vaker voor dan je denkt!

Wist je dat 15% van de vrouwen weleens pijn bij vrijen ervaart? 15%!!! Bij vrouwen met een chronische ziekte als bijvoorbeeld gynaecologische kanker, MS of DM II komt dat zelfs vaker voor.

 

Maar hoe ontstaat pijn bij vrijen nu?

Pijn bij vrijen kent verschillende ontstaansmechanismen. Ik richt mij hier even alleen op de gevolgen die een ziekte kan hebben. Voor algemene informatie over pijn bij vrijen verwijs ik je naar www.intimatesolutions.nl.
P
ijn bij vrijen ontstaat vaak door een te gespannen bekkenbodem of bij onvoldoende opwinding waardoor de vagina niet vochtig genoeg is. Of door de gevolgen van een medische behandeling.

Te gespannen bekkenbodemspieren

Te gespannen bekkenbodemspieren wordt ook wel vaginistisch reageren genoemd. Vaginistisch reageren is het onwillekeurig aanspannen van de bekkenbodemspieren wanneer iets de vagina nadert of deze wordt aangeraakt. De spieren rondom de vagina kunnen ze sterk worden aangespannen dat de vagina zich zelfs volledig afsluit voor bijvoorbeeld een vinger, tampon of penis.

 

Onvoldoende opwinding

Onvoldoende opwinding is een veel voorkomende reden voor pijn bij vrijen. Bij onvoldoende opwinding is er onvoldoende of geen vochtsecretie (natuurlijk glijmiddel), dat kan leiden tot pijn bij het vrijen.
Om voldoende opgewonden te kunnen worden heb je adequate seksuele prikkels nodig en een goede respons op deze prikkels. Door ziekte kan de respons op seksuele prikkels minder zijn of minder goed doorgegeven worden.
Maar dit betekend over het algemeen niet dat je niet opgewonden kunt raken, maar het betekend wel dat er meer prikkels nodig zijn en dat je goed weet wat wel en wat niet voor jou werkt. Daarbij is het natuurlijk essentieel dat jouw partner weet war jouw hart sneller van gaat kloppen, hoe jouw lichaam in staat van opwinding gebracht kan worden.

Vaginale droogheid

Zoals ik net al zei (schreef) kan onvoldoende opwinding zorgen voor vaginale droogheid en daardoor pijn bij vrijen. Maar wist je dat ook ziekten, zoals diabetes, nierziekten en endometriose vaginale droogheid kunnen veroorzaken.
Maar ook een aantal medicatie staan bekend om hun uitdrogende effect op de vagina.
Antidepressiva zijn hierom berucht (en die hebben vaak ook nog eens een negatief effect op de zin in seks). Maar ook bètablokkers en diuretica (plaspillen), beide tegen hoge bloeddruk, en antihistaminica (tegen allergie) hebben een uitdrogend effect.

En verder kunnen medische behandelingen, zoals een chemokuur en nierdialyse de vagina uitdrogen, wat weer kan leiden tot pijn bij vrijen.

Gevolgen van medische behandelingen

Medische behandelingen als een operatie of bestraling in de bekkenregio zoals veelvuldig voorkomt bij gynaecologische kanker, kunnen grote gevolgen hebben op je seksuele leven. Pijn bij vrijen kan ontstaan door veranderingen in vorm en omvang of littekenweefsel van je vagina. Aanpassing van standje bij vrijen kan soms al de oplossing zijn. Daarnaast kan een glijmiddel of hormoonvervangende middelen of oefenen met kunststof staafjes (pelottes) in opklimmende diameter mogelijk een uitkomst bieden. Soms kan operatief wat gedaan worden aan pijnlijke littekens of een veranderde vorm van de vagina.

Een ander probleem kan zijn dat soms de vaginawanden aan elkaar verkleven waardoor penetratie niet of nauwelijks meer mogelijk is. Dit is op verschillende manieren te voorkomen. Een manier is om, ondanks alles, toch regelmatig seks te hebben. Als dit problemen geeft, kan je overwegen de vagina open te houden met behulp van vaselinetampons of kunststof staafjes (pelottes) die je in je vagina brengt. Overleg met je arts of dit ook iets voor jou is. Het openhouden van je vagina heeft behalve een seksueel ook een praktisch belang. Door je vagina toegankelijk te houden, verloopt het gynaecologisch onderzoek tijdens de nacontroles soepeler en is controle beter mogelijk.

En wist je dat als er gedurende langere periode geen seks plaatsvindt, je vagina verliest aan soepelheid? Dit geldt net zo goed voor vrouwen die om andere redenen gedurende langere tijd geen seks hebben. Use it or lose it! Voor vrouwen zonder partner of voor vrouwen die om andere redenen geen seks hebben kan een vibrator ook uitkomst bieden.
In het geval van startproblemen kan een glijmiddel, of, indien de eierstokken niet meer functioneren of aanwezig zijn hormoonvervangende middelen kunnen helpen.

Bij bestraling van de eierstokken raakt het slijmvlies van de schedewand aangetast. Gedurende de bestraling raakt het slijmvlies geïrriteerd, waardoor de schedewand gevoelig en kwetsbaar wordt en er gemakkelijker bloedingen en ontstekingen ontstaan. Op de lange termijn verlittekenen de weefsels, worden stug en verliezen hun elasticiteit. Ook daardoor kan gemeenschap pijnlijk geven.

 

Dusss. En nu?

1.Zorg dat je ontstekingen en dergelijke uitsluit. Indien wel een ontsteking is er meestal behandeling van een arts nodig.


2.Zorg dat je weet in welke staat je bekkenbodem is. Is die verkrampt of geen goede controle? Wil je dit zeker weten dat zijn er gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten.

3.Zorg voor voldoende opwinding als je gaat vrijen. Klinkt als een schot voor open doel. Maar ik denk dat veel vrouwen onvoldoende opgewonden zijn terwijl ze al verder gaan in het liefdesspel. Dat is vragen om pijnklachten. En kan ook de vicieuze pijncirkel triggeren en in stand houden.

4.Bij voldoende opwinding maar niet voldoende vochtigheid dan kan de oplossing simpel zijn. Een goed glijmiddel. Wees niet zuinig bij het aanbrengen. Nu alleen nog een goed glijmiddel uitkiezen. Deze keuze is persoonlijk maar er zijn wel een paar …….waar je aan moet denken.
Hulp nodig bij het uitkiezen van het juiste glijmiddel? Lees dan het blog wat ik erover geschreven heb.

Heb jij een chronische ziekte of lichamelijke beperking en...

Vraag dan nu de gratis brochure aan

[gravityform id="1" title="false" description="false"]
FijnVrijen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders