Blaasontsteking na het vrijen? - FijnVrijen

Blaasontsteking na het vrijen?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ik kreeg laatst een vraag van een vrouw die elke keer na het vrijen last heeft van een blaasontsteking. Advies van de uroloog en huisarts is na de seks een antibiotica pil nemen maar helaas in de helft van de gevallen krijgt zij dan nog steeds een blaasontsteking. En bij standaard elke dag antibiotica krijgt ze allerlei andere problemen door een darmflora die helemaal van slag is. Dit maakt haar erg verdrietig want een relatie hebben terwijl ze MS heeft vind ze al lastig zat en dan ook nog dit probleem. Ze ziet een seksloze toekomst voor zich. Of ik nog iets zinnigs hierover te zeggen heb?

Eerst maar eens bij het begin beginnen.

Hoe ontstaat nou eigenlijk een blaasontsteking na het vrijen?

Een blaasontsteking na het vrijen ontstaat doordat bacteriën door de wrijving van lichamen gemakkelijker in de plasbuis terechtkomen tijdens het vrijen. En via de plasbuis komen deze bacteriën in de blaas en hechten zich daar aan de blaaswand. En voila een blaasontsteking is ontstaan. Vaak gaat het om een bacteriesoort die bij iedereen in de darm leeft, maar ook rond de plasbuis voorkomt. Het gaat meestal om de E.coli bacterie.

Doordat vrouwen een kortere plasbuis hebben en dat de plasbuis ook nog eens dichterbij de anus ligt, hebben vrouwen gemakkelijker last van een blaasontsteking.

Met een nieuwe partner kun je soms nog makkelijker een blaasontsteking krijgen. Waarschijnlijk doordat je lichaam moet wennen aan de bacteriën van je nieuwe partner. Of misschien omdat het vrijen met een nieuwe liefde vaak wat onstuimiger gaat.

Ben je vrouw en heb je MS?

Sorry maar dan heb je helemaal pech. Hoe dat zo hoor ik je denken?

Bij MS komt het achterblijven van urine na het uitplassen (residu) veel voor. Dat hoeft niet altijd te leiden tot een blaasontsteking maar het achterblijven van urine in de blaas vormt wel een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën.
En bij MS zie je ook vaak een dyssynergie. Een watte? Een dyssynergie, hierbij trekt de blaasspier wel samen om de blaas te legen terwijl tegelijkertijd de sluitspier samentrekt om de blaas goed dicht te houden. Geen handige combi. Hierdoor kan de urine niet naar buiten stromen en loopt de druk in de blaas hoog op. Als je nodig moet plassen maar het lukt niet om het plassen op gang te krijgen is de kans groot dat je last hebt van dyssynergie.

En door het ouder worden en daarmee gepaard gaande veranderende hormoonhuishouding worden de slijmvliezen van urinewegen dunner, hierdoor kan ook makkelijker een blaasontsteking ontstaan.

Gevolgen blaasontsteking bij MS

Een blaasontsteking kan leiden tot toename van blaasklachten. Een blaasontsteking kan zelfs ook een toename van spasticiteit en stijfheid geven of leiden tot krachtsverlies.

Vaak wordt een blaasontsteking niet onderkend omdat bij MS de klachten vaak fluctueren. De toegenomen klachten van MS wordt al snel toegeschreven aan algehele verslechtering van de MS. Daarom is het belangrijk om bij toename van klachten de urine altijd te controleren.

Wat kun jezelf doen ter voorkoming van een blaasontsteking?

Eerst wat algemene tips:

  • Drink minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag.
  • Stel het plassen niet onnodig uit, maar ga als je moet.
  • Plas de blaas volledig leeg (dit kan een probleem zijn bij MS).
  • Vermijd nauwsluitend nylon ondergoed en panty’s en draag geen nauwsluitende (spijker)broeken. Draag bij voorkeur ondergoed van katoen.

En aangezien bacteriën niet houden van een zure omgeving kan het aanzuren van je urine preventief werken om een blaasontsteking te voorkomen. Cranberryproducten zijn hier uitermate geschikt voor.
Wil je nog meer natuurlijke oplossingen weten ter voorkoming van een blaasontsteking?
De Groene Vrouw heeft er een mooi blog over geschreven: Wat een gezeik: Natuurlijke oplossingen bij blaasontsteking.

En dan de tips om een blaasontsteking te voorkomen na het vrijen:

  • Plas direct na het vrijen. Bacteriën die tijdens het vrijen in de plasbuis zijn gekomen, plas je dan snel weer uit. Zorg dat je de blaas goed leeg plast.
  • Liever geen standjes achterlangs.
  • Een goede hygiëne is ook belangrijk. Was je bij voorkeur met water. En wil je zeep gebruiken, neem dan een zeep die daarvoor geschikt is.
  • Kijk ook uit met (geparfumeerde) massageolie.
  • Let op bij vingeren dat de vingers niet in de buurt van de anus komen.
  • En helaas heeft een condoom geen enkele zin om een blaasontsteking te voorkomen.

 

Wat te doen bij een residu in de blaas?

Zorg voor een zo goed mogelijke conditie van je bekkenbodem. Je kunt hiervoor al dan niet onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut oefeningen voor doen.

Zorg voor een goede plashouding. Een goede plashouding is altijd zittend plassen. Dus nee niet op andermans wc blijven zweven boven het toilet, hierdoor kun je je bekkenbodemspieren onvoldoende ontspannen. En kan er urine in de blaas achterblijven.
Daarnaast voeten op de grond, kun je je voeten niet plat op de grond zetten doe dan een krukje onder je voeten. Zorg ervoor dat je zo ontspannen mogelijk zit.
En als je uitgeplast bent, nog even een paar keer van achteren naar voren wiegen om zo nog wat urine uit de blaas te krijgen.

Mocht ondanks een goede plastechniek en een zo goed mogelijke conditie van je bekkenbodem de blaas nog steeds niet voldoende ledigen?
Dan kan zelf katheteriseren een optie zijn. Je schuift dan een dun slangetje door de urinebuis in de blaas en laat daardoor de urine aflopen, waarna de katheter weer verwijderd wordt.

Wat verder te doen bij hardnekkige blaasontstekingen?

Belangrijk is te weten bij regelmatig terugkerende blaasontstekingen al dan niet na een vrijpartij is om te weten wat de oorzaak is. En of deze klachten te maken hebben met je MS of zijn er ook andere aanwijsbare oorzaken?

Veel MS poli’s beschikken over een “blaasscan” (of een bekken expertisecentrum). Dit is een echoapparaat die op eenvoudige wijze kan aantonen hoeveel urine er in de blaas achterblijft na plassen.
Een doorverwijzing naar een uroloog kan ook geen kwaad. Die heeft vaak nog wat meer onderzoeksmogelijkheden om de blaasfunctie te onderzoeken.

Medicatie kan als je al het andere al hebt geprobeerd een uitkomst zijn. Hier zijn 2 mogelijkheden in. De eerste is na elke vrijpartij een antibiotica pil te nemen en de andere mogelijkheid is een onderhoudsdosering. Het nadeel kan zijn dat niet iedereen dit goed verdraagt qua darmflora.
Sommige medicatie die wordt ingezet tegen een overactieve blaas kan juist zorgen voor een residu in de blaas. En zoals eerder verteld is achterblijvende urine in de blaas juist weer een bron voor een infectie. Dus bij medicatie moet worden opgepast dat je niet van het ene in het andere probleem vervalt.

Wat te doen als echt niks helpt?

En wat te doen als je echt alles al hebt geprobeerd, alle specialisten hebt gezien, en toch nog last hebt van blaasontstekingen na seks? Heb je dan een seksloze toekomst in het vooruitzicht?

Nee. Alleen je zal samen met je partner wat creatiever moeten zijn. Seks is niet alleen maar penetratie. Seks is ook vingeren, aftrekken, orale seks.
Kun je daar dan geen blaasontsteking van krijgen? Er is geen 100% kans dat je daar geen blaasontsteking van krijgt maar de kans is een stuk kleiner.
Zorg wel dat je handen goed schoon zijn. Want je wilt niet weten hoeveel bacteriën er aan je handen kunnen zitten. En zorg dat je handen of tong niet te dicht in de buurt van de anus komt, daar zitten juist de E. colli bacterie.

Is penetratie voor jou echt een belangrijk onderdeel van jullie seksleven dan kun je er ook voor kiezen om af en toe wel penetratie te hebben en dan toch erna een antibioticum te nemen.

En blijf met elkaar praten, juist als vrijen niet meer gaat zoals jij of jullie willen. En kom je er samen niet uit. Weet dat je ook altijd een professional zoals ik kan inschakelen.

P.S. Een bekkenfysiotherapeut in de buurt vind je op: www.defysiotherapeut.com  

P.S. Wist je dat het Nationaal MS Fonds een hele mooie folder heeft over Blaasstoornissen?

 

2 reacties op “Blaasontsteking na het vrijen?”

  1. Het is een giga probleem. Alle oplossingen werken niet of hebben dermate ernstige bijwerkingen dat coïtus onmogelijk is geworden.
    Ik denk dat deze keiharde boodschap meer aandacht moet krijgen.
    Stop met cranberry, demanose, veegtechniek, dieet, enz.
    Een leiden weg voor veel vrouwen die er alles aan doen, maar teleurstelling op teleurstelling moeten verwerken.
    De overgang is in de meeste gevallen de boosdoener. Er wordt een hoop getobt. Meer onderzoek, data is nodig.

  2. Vacramal nemen. Dat helpt om alles in balans te krijgen. Zorg voor een gezonde darmflora met specifieke darmbacterien die geschikt zijn voor de vaginale flora. Voor sex D manose innemen. Evt daarna weer. Neem visolie of lijnzaadolie voor sterkere slijmvliezen. Misschien L glutamine extra.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FijnVrijen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders