Wist je dat 40 tot 80% van de mensen met een chronische ziekte of lichamelijke aandoening problemen heeft met seksualiteit?
Wist je ook dat dit de intimiteit in een relatie vaak ernstig verstoord?
En laat intimiteit nu net een van de belangrijkste vereisten zijn voor een succesvolle relatie.
Maar wat is intimiteit nu eigenlijk?
Intimiteit is een gevoel van samenhorigheid en verbintenis tussen twee mensen. Een verbinding waarbinnen je volledig vertrouwen voelt. Intimiteit zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt bij je partner, je van de ander op aan kunt en je durft bloot te geven. Intimiteit ervaren binnen je relatie is de sleutel om van je relatie een succes te maken. En dan heb ik het niet alleen over lichamelijke intimiteit; emotionele en spirituele intimiteit zijn net zo belangrijk.
Intimiteit: hebben we het eigenlijk wel over hetzelfde?
We praten maar wat vaak langs elkaar heen: in het dagelijks leven, maar ook in relaties. De één denkt bij intimiteit aan oprechte aandacht voor elkaar tijdens een ontspannen etentje; de ander vindt een erotische massage het toppunt van intimiteit zijn. Weer iemand anders vindt het heel intiem om haar dromen met iemand te delen.
Van elkaar weten wat de ander verstaat onder ‘intimiteit’ is dus belangrijk als je als partners in verbinding wilt blijven met elkaar.
De verschillende categorieën intimiteit op een rijtje:
Emotionele Intimiteit: Door het delen van gevoelens, zowel positieve (zoals geluk en blijdschap) als negatieve (verdriet, niet gelukkig zijn, angst, boosheid, schuldgevoel, eenzaamheid of verveling) groeit de verbondenheid.
Psychologische Intimiteit: Het delen van heel persoonlijke dingen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om hoop en verlangens, dromen, fantasieën, ambities en plannen voor de toekomst, maar ook om de dingen waarover je je zorgen maakt en waarover je onzeker bent.
Intellectuele intimiteit: Het delen van ideeën, idealen, gedachten en opvattingen.
Lichamelijke Intimiteit: Niet-seksueel lichamelijk contact, zoals elkaars hand vasthouden, knuffelen, dansen, samen slapen en arm-in-arm lopen.
Seksuele Intimiteit: Het delen van gedachten en gevoelens over seks. Zoals samen naar een erotische film kijken, of lichamelijk contact waarvan je seksueel opgewonden raakt zoals: kussen, strelen, elkaar wassen, masseren. Deze vorm van intimiteit kan leiden tot seks, maar hoeft niet.
Spirituele intimiteit: Het delen van opvattingen en gevoelens betreffende religie, het bovennatuurlijke, morele waarden, de zin van het leven en het leven na de dood.
Sociale intimiteit: Hierbij gaat het om samen dingen doen, zoals eten, sporten, hobby’s, dansen en op vakantie gaan. Ook het uitwisselen van grappige verhalen en het delen van wat je die dag hebt meegemaakt, valt hieronder. Gedeelde ervaringen zorgen voor een gevoel van intimiteit omdat je hetzelfde hebt meegemaakt.
Intimiteit als ‘medicijn’
Juist als seks minder makkelijk gaat, bijvoorbeeld als één van beide ziek is, is het belangrijk om wel te zorgen voor intimiteit. Dat zorgt voor een hechtere band, vertrouwen en steun aan elkaar. En verminderd het risico van afstandelijkheid.
Bovendien voel je je meer op je gemak om je zorgen en onzekerheden met elkaar te bespreken, ook over de relatie zelf en over seksuele problemen.
Maar wat betekent intimiteit voor jou en je partner?
Intiem zijn is niet hetzelfde als met elkaar vrijen, maar heeft wel degelijk invloed op seksualiteit. Is de relatie met je partner prettig en voel je je intiem met elkaar? Dan heeft dat een positieve uitwerking op jullie seksuele leven. Je durft je eerder bloot te geven (letterlijk en figuurlijk) en je voelt eerder vertrouwen om aan te geven wat je wel en niet prettig vindt. Er ligt minder druk op het vrijen, omdat dat niet meer de voornaamste manier is om elkaar liefde en genegenheid te tonen. Intimiteit kan leiden tot vrijen, maar dat hoeft niet.
Intimiteit gaat over een gevoel van nabijheid en liefdevol contact met je partner. Om een relatie goed te laten slagen is intimiteit van groot belang.
Als je van elkaar weet welk soort intimiteit je belangrijk vindt, kun je meer inspelen op elkaars behoeften.