Let's talk about sex! - FijnVrijen

Let’s talk about sex!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Praten over seks is voor de meeste mensen nog niet zo makkelijk. We schamen er ons zelfs vaak voor. En al helemaal als er problemen zijn in seksland. Terwijl praten over seks met je partner toch redelijk essentieel is (understatement) om het elkaar naar ‘t zin te maken.
Ga er niet vanuit dat bij seksuele problemen of onvrede het vanzelf goed komt. Je zult er wat voor moeten doen. En ja, dat omvat ook praten over seks.

Maar waarom is praten over seks toch zo lastig?

Omdat we stiekem hebben geleerd dat goede seks vanzelf hoort te gaan. Zeker als je van elkaar houdt. En dat je natuurlijk van nature een goede minnaar of minnares hoort te zijn.
Niks is minder waar. Practice makes perfect!
En daarnaast is praten over seks zo lastig omdat, laten we wel wezen, persoonlijker of intiemer we niet kunnen worden met een ander. En ojé wat zal de ander wel niet denken als ik zeg dat ik dat niet lekker vind of juist wel?

Maar juist communiceren over seks maakt dat……...

De seks alleen maar lekkerder kan worden. Want nee, de ander kan niet op magische wijze je gedachten lezen. Dus hoe moet de ander weten wat jij lekker vindt, als je het hem of haar niet duidelijk maakt. Ok, nog wel even een niet geheel onbelangrijk dingetje. Je moet zelf natuurlijk wel weten wat je lekker vindt (ik voel een nieuw blog onderwerp aankomen 😄).
En ja praten over seks, dat kan spannend zijn, dat kan eng zijn. Maar bedenk dat je partner en jij als het goed is hetzelfde doel hebben. En dat is het zo leuk en spannend mogelijk hebben tussen de lakens (ergens anders mag natuurlijk ook).

Maar hoe maak je seks nu bespreekbaar?

Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Als je het spannend of eng vindt om over seks te praten, geef dat dan ook aan. Dikke kans dat je partner het stiekem ook best een beetje spannend of eng vindt.
 2. Hou in gedachten dat jullie een gemeenschappelijk doel hebben: oftewel heerlijke seks hebben met elkaar. Maak het dan ook tot een gezamenlijk project. Ga uit van ‘wij’ in plaats van ‘ik’. En ga samen kijken/ontdekken hoe je het (nog) leuker kan maken. Denk in mogelijkheden en niet in problemen.
 3. Mocht je ergens niet tevreden over zijn? Wees eerlijk hierin maar ook weer niet te eerlijk. Niemand vind het leuk om gewezen te worden op eventuele tekortkomingen. Of om te horen dat een vorige partner beter was in een bepaalde seksuele activiteit.
  En wees er ook op voorbereid dat je partner misschien ook over bepaalde dingen niet tevreden is.
 4. Ook als je iets liever niet wilt of niet lekker vindt. Speak up. Hou wederom in gedachten dat je partner en jij een gemeenschappelijk doel hebben en dat is SAMEN genieten van seks.
 5. Heb je een chronische ziekte? En merk je dat je ziekte roet in het eten gooit, benoem dat dan zeker. Bijvoorbeeld ik merk dat ik minder snel opgewonden wordt en dit kan mij soms de zin in seks ontnemen. En daar baal ik van. (ja, je mag ook best eens benoemen dat je ergens van baalt of iets klote vindt).
  Of voor de mannen. Ik merk dat ik moeite heb om een stijve penis te houden. Dit maakt dat ik mij ……..voel (vul zelf in wat hier van toepassing is). Mannen hebben vaak bij erectieproblemen de neiging om seks en intimiteit maar helemaal uit de weg te gaan, zodat ze niet met, in hun ogen, hun ‘tekortkomingen’ te maken krijgen.
  Het kan bevrijdend zijn om je angsten en frustraties onder woorden te brengen. Lukt het je niet omdat mondeling te doen, kan je het ook altijd opschrijven en de ander laten lezen. Stel vragen. Als je weet wat er speelt bij je partner of als je partner weet wat er bij jou speelt kun je daar rekening mee houden. En kijk daarna samen hoe jullie deze veranderingen willen aanpakken? Wat hebben jullie samen nodig? Wees creatief en soms kan wat extra hulp van buitenaf welkom zijn.
 6. Praten over seks kan ook heel geil en erotisch zijn. Het hoeft allemaal niet zo zwaar te zijn, er mag best een beetje luchtigheid zijn. Zorg dat praten over seks op de agenda komt. Maak het een onderdeel van je seksleven. Juist als er (nog) geen problemen zijn. Doordat je gewend bent om over seks te praten, is het ook makkelijker om als je veranderingen merkt of als dingen niet zo lekker gaan als je gewend bent dit eerder met je partner te bespreken. En voor degenen met een al wat langere relatie en die niet gewend zijn om over seks te praten, weet dat oefening baart kunst.
 7. En ook als je iets wel heel graag wilt of lekker vindt. Juist dan speak up! Vertel heel specifiek wat je wel lekker vindt. Dus niet ik wil dat je mij in mijn nek zoent, maar ik vind het altijd zo heerlijk als je mij zachtjes in mijn nek zoent terwijl je achter mij staat. Het is namelijk altijd leuk om te horen als dat wat jij doet je partner opwindend vindt. En stiekem ook best een beetje geil.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het alleen bij lezen van deze tips blijft, want dan verandert er natuurlijk weinig tot niks.
Succes met het in de praktijk brengen van de tips. En voor diegene die dat willen heb ik nog een mooie oefening:

In gesprek komen met je partner over seks.

Ontvang deze gratis oefening: Hoe in gesprek te komen met je partner over seks? 

Bron: www.seksualiteit.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FijnVrijen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders