Taboes rondom de flamoes - FijnVrijen

Taboes rondom de flamoes

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vorige week mocht ik aanschuiven bij RTV ZES, de tv zender van de Hogeschool van Utrecht. En werd ik gevraagd naar de ‘ins en outs’ rondom de vagina.
Wat was dat leuk om te doen en wat ging de tijd snel. Te snel. Te snel om alles wat ik wilde vertellen te kunnen vertellen.
Dus tijd voor een uitgebreid blog over de vagina.

Vagina? Of toch vulva?

Laten we eens en voor altijd de juiste naam gaan gebruiken voor ons vrouwelijk geslachtsorgaan. Ja, ik weet het er zijn vele namen in omloop, van doos, poes, flamoes tot voorbips, liefdesgrotje, sneetje en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar wat is nu de correcte anatomische naam? Velen zeggen nog steeds vagina waar ze eigenlijk vulva bedoelen. De vagina is eigenlijk alleen maar het inwendige deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan. Alles wat er verder nog aan buitenzijde is, zoals clitoris, schaamlippen, plasbuis, vaginamond wordt tezamen de vulva genoemd. Dus vulva it is!

De VVV

In het kader ontdek je plekje mag natuurlijk de VVV niet ontbreken. En nee, dan bedoel ik niet de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer. Alhoewel? De vulva is voor sommige onder ons nog echt onbekend en vreemd terrein. Het ontdekken van de vulva is voor veel vrouwen nog een groot taboe. Want kijken naar je vulva dat doe je toch niet? 🙈

Laten we dus maar eens op Vulva Vagina Verkenning gaan.
Hoe goed ken jij jouw vulva? Heb je er wel eens goed naar gekeken? En belangrijker nog weet jij waar je lekkere plekjes zitten?  Ga zeker op onderzoek uit wat jij lekker vindt. Want hoe anders kun je je partner laten weten wat je fijn vindt of orgastisch lekker? Maar wat zouden we tegenwoordig zijn zonder Google maps. Dus mocht je een plattegrondje van je vulva nodig hebben? Dan heb ik er vast eentje voor je bijgesloten. Enne om het helemaal interessant te maken. Bekijk je vulva ook eens voordat je opgewonden bent en daarna terwijl je opgewonden bent. Wat een verschil is dat 😊. Ze gaat mooi glanzen van het vocht, de kleur veranderd maar ook de grootte van je schaamlippen en clitoris veranderen. Mooi hoe een vrouwenlichaam zich helemaal klaarmaakt voor genot.

Maar welke taboes zijn er nog meer rondom de vagina/vulva?

Vaginale klachten is er zeker één van. Terwijl meer dan 50% van de vrouwen in hun leven te maken krijgt met vaginale klachten.
Denk bij vaginale klachten aan jeuk, overmatige afscheiding, onaangename geur of pijn bij vrijen. En meer dan de helft van de vrouwen gaat dus niet naar hun arts met deze klachten.
Terwijl onbehandelde klachten kunnen leiden tot verergering van de klachten en in sommige gevallen zelfs kunnen leiden tot onvruchtbaarheid. Dus kom op vrouwen, hup naar je huisarts bij klachten. Je arts heeft wel meer blote flamoesjes gezien, ook al was dat misschien nog nooit de jouwe.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie heeft de mooiste vulva van het land?

Veel vrouwen zijn bang dat hun vulva abnormaal is, of lelijk, of stinkt. Of je nou de mooiste vulva hebt of niet? Weet dat vulva’s er in allerlei maten, kleuren en geuren zijn. Geen één vulva is hetzelfde. En wist je dat sommige onderdelen in de loop der jaren nog doorgroeien?

Zo is de clitoris tegen de tijd dat je in de overgang komt zo’n 5x groter dan toen je in de puberteit zat.
En ja het is normaal dat je binnenste schaamlippen groter kunnen zijn dan je buitenste schaamlippen. Dus niks om je voor te ‘schamen’.

Maar ook de geur van de vagina is bij elke vrouw anders en kan zelfs veranderen gedurende je menstruele cyclus. Maar let op, als je vagina opeens heel anders gaat ruiken of zelfs echt stinken, dan is het tijd voor een bezoekje aan je arts. Je zou dan best eens een schimmelinfectie kunnen hebben.
En ook het hebben van afscheiding is heel normaal, ook dit kan veranderen gedurende je maandelijkse cyclus, maar ook de pil, seksuele opwinding, zwangerschap en de overgang. Een normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig of wit. En dames ook hier geldt zijn er afwijkingen, hup naar je huisarts.
En ga je vagina nou niet wassen met allerlei zeepjes of vaginale douches, daar raakt je vagina alleen maar van slag van. Gewoon lekker met lauw warm water spoelen en rustig droog deppen. Voor de rest is je vagina helemaal zelfreinigend. Hoe bijzonder is dat?!

Dusss, zoals ik al zei…

Was ik vorige week te gast in een TV show. En deze uitzending wil ik jullie natuurlijk niet onthouden. Dus als je nieuwsgierig bent wat ik daar allemaal te vertellen had over de vulva. Kijk dan mijn item in de show terug: RTV ZES: Seksuologe over de vagina

En Lola Ribbink heeft nog een mooi artikel geschreven naar aanleiding van deze uitzending:
De flamoes en taboes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FijnVrijen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders