De kanarie in de kolenmijn - FijnVrijen

De kanarie in de kolenmijn

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb jij er weleens van gehoord? De kanarie in de kolenmijn. Om eerlijk te zijn, ik tot voor kort niet.
Mocht jij er ook nog nooit gehoord van hebben. Hier het verhaal even in een notendop. Mijnwerkers namen vroeger vaak een kanarie mee de mijnen in. Dit deden ze omdat kanaries heel gevoelig zijn voor het voor mijnwerkers dodelijke gas dat vrij kan komen tijdens de winning van kolen. Wanneer de kanarie stopte met zingen, was dat een waarschuwing voor de mannen om zo snel mogelijk de mijn te verlaten.

En waar wil ik heen met dit verhaal?

Een erectiestoornis staat ook wel bekend als de kanarie in de kolenmijn. Nu hoor ik je denken, vergelijk je nu mijn penis met een kanariepietje???
Wees gerust, ik zou niet durven 😉
Maar wat ik wel wil zeggen is het volgende. Een erectieprobleem kan het eerste symptoom zijn van een dieperliggend fysiek of mentaal probleem.
Waarvan 1 misschien wel de belangrijkste is en in potentie dodelijk, oftewel hart-en vaatziekte.
De piepkleine bloedvaatjes die de penis van bloed voorzien zijn kleiner en smaller dan de vaten die het bloed naar het hart brengen. Dus je kan je misschien wel voorstellen dat vaatproblemen zich als eerste manifesteren in de penis. Het is een teken dat er iets goed mis is met het vaatstelsel en dat je dat moet herstellen.
En in dit stadium is dat veel makkelijker dan te wachten tot na je eerste hartaanval of beroerte.

Maar ook bij andere………..

Andere ziektebeelden zie je als één van de eerste symptomen een weigerende penis.
Zo is suikerziekte (diabetes) een vaak voorkomende oorzaak van erectieproblemen. Dit komt doordat diabetes een negatieve invloed heeft op de werking van zenuwbanen en bloedvaten. Ik wil je geen rolberoerte bezorgen maar als je suiker hebt is de kans groot dat je ooit te maken krijgt met erectieproblemen. Maar liefst een kans van 70%!
En hoe langer de diabetes bestaat, hoe groter de kans op erectieproblemen.
Dus kortom, luister naar je penis. Hij heeft je meer te vertellen dan je denkt.

Tussen de oren

En ja, een erectieprobleem kan ook zeker tussen de oren zitten. Oftewel een psychisch probleem zijn. In circa 25% van de erectiestoornissen gaat het om een psychische oorzaak.
Prestatiedrang, onzekerheid of faalangst spelen vaak een belangrijke rol hierin. Het moment dat je denkt “doet ie ‘t of doet ie ‘t niet?”, gaat het vaak mis. De kans is namelijk tig keer groter dat je erectie (mocht hij al aanwezig zijn) bij deze gedachte als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Maar ook stress, relatieproblemen, nare seksuele ervaringen en depressieve gevoelens kunnen van grote invloed zijn op je erectie.

Maar hoe weet je nu of het fysiek of psychisch is?

Als vuistregel geldt als je nog ochtend- en/of nachtelijke erecties hebt of wanneer je bij masturberen wel een stijve penis krijgt de kans groot is dat het om een psychisch probleem gaat.

Dusss als je kanarie je lief is, euh je erectie je lief is...

Als je erectie je lief is. Wat kun je dan doen?
In ieder geval niet, niks. Nee, hup naar de huisarts. Ja, ik weet het, het is niet het leukste stap om te nemen. Maar geloof mij je huisarts krijgt wel vaker te maken met een slappe penis. Je bent echt de enige niet.
Zaak is nu om uit te zoeken waarom jouw penis niet tot volle bloei komt of er eerder mee uitscheidt dan je bedoeling is.

Is dat het enige wat ik kan doen?

Nee natuurlijk niet. Dat was pas stap 1. Je kunt gelukkig nog veel meer doen, maar dat vergt wel wat aanpassingen. Aanpassingen in je leefstijl welteverstaan.
Rook je? Kappen daarmee! Nee, echt serieus. Buiten het feit dat het gewoon smerig is en geld kost zorgt het ook nog eens voor een slechtere doorbloeding. En laat dat nu net zijn wat jouw penis niet nodig heeft.

Een paar kilootjes te veel (of iets meer dan een paar kilootjes)? Hup, aan de worteltjes of wat er dan voor nodig is om jouw eetpatroon gezonder te krijgen. Zeker als je last hebt van te veel buikvet. Buikvet is namelijk niet alleen maar vet, het is ook hormonaal actief. Even kort door de bocht, testosteron wordt gemaakt uit cholesterol. Maar bij een te veel aan buikvet zet een enzym het cholesterol om in het vrouwelijke hormoon oestrogeen in plaats van in testosteron. En voor een goede erectie heb je ook testosteron nodig.
En natuurlijk meer bewegen. Regelmatig meer bewegen vermindert je risico op hart-en vaatziekten. En zorgt er dus ook voor dat je penis in betere conditie komt. Start gewoon met een paar keer in de week een half uurtje matig intensief bewegen zoals wandelen of fietsen.
Wil je meer en intensiever aan de slag? Check even bij je arts wat voor jou het beste is.

Helpt dit nu echt allemaal?

Denk je nu is dat allemaal nu wel echt nodig? Helpt dit echt? De onderzoeken zijn er stellig in. Een gezondere leefstijl daar fleurt je penis van op. Krijg je 100% garantie? Nee dat helaas niet, maar het helpt zeker ten positieve mee.
Erectiestoornissen als gevolg van neurologische ziektes als MS of gevolgen van operaties of bestralingen zullen hier niet mee op te lossen zijn. Maar ook dan geldt zorg in ieder geval dat je alle randvoorwaarden voor een goede erectie op orde hebt.

En er zijn zelfs handige hulpmiddelen, zoals:

  • de Penisring (ook wel cockring genoemd), die zorgt ervoor dat het gestuwde bloed langer in de penis blijft.
  • de Penispomp (ook wel vacuümpomp genoemd), een koker wordt over je slappe penis aangebracht, door een pompje wordt er nu kunstmatig bloed in je penis gezogen, met een erectie tot gevolg. Vervolgens breng je een penisring aan om de erectie te behouden. Deze ring alleen niet langer laten zitten dan 30 minuten.
  • Erectiepillen. Er zijn verschillende soorten. Bespreek met je arts wat bij jou mogelijkheden zijn. Misschien onnodig om te zeggen, maar ik zeg het toch. Bestel ze nooit maar dan ook nooit online op één of andere rare site.
  • Indien erectiepillen teveel bijwerkingen geven of niet effectief zijn is er mogelijkheid van Androskat. Androskat is een injectie die jij of je partner in de penis plaatst. Ook hier geldt praat erover met je arts en vraag advies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FijnVrijen draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders